Jdi na obsah Jdi na menu
 


Schröterova kaple u Brniště na Českolipsku

5. 8. 2024

Obec Brniště leží 7km jihozápadně od města Jablonné v Podještědí, ve kterém se nachází jedna ze šestnácti bazilik minor - Bazilika svatého Vavřince a svaté Zdislavy. Obec Brniště je nevelká, zemědělská obec, která je vyhlášená krůtím masem, každoroční, letní poutí a Skleněnou stezkou, která je hojně navštěvovaná rodinami s dětmi.

Schröterova kaple stojí severovýchodně od obce na mírném návrší s názvem Kaple. O historii této kaple zasvěcené sv. Markovi a sv. Janu Nepomuckému se dá snadno dočíst na internetu. Kaple je v současnosti nově opravená, před kaplí je umístěna skleněná plastika.

Na zmíněném kopci Kaple donedávna žil velmi starý, červený drak. Drak se dostal na kopec v třetihorách, kdy se aktivně tvořily sopečné sopouchy prorážející vrstvy pískovců České křídové tabule, takže okolní kopce jsou tvořené magmatickými třetihorními horninami - trachytem, znělcem a čedičem. K drakově smůle se stalo to, že nějakým záhadným způsobem se zapomněl v krajině, což nebylo zcela v pořádku. Jelikož promeškal správnou dobu cesty dolů, přebýval na kopci Kaple, přičemž každým dnem oblétával a sedával na jemu známé, blízké kopce - Tlustci, Ralsku, Kamenickém kopci, Ortelu, Klíči a Zeleném vrchu. 

Vzhledem k tomu, že mu všechny sopouchy v okolí již dávno vychladly a doba setrvání pod Lužickými horami (něco přes 45 mil. let) byla příliš dlouhá, stálo ho to veškeré dračí síly, zvláště pak bez jemu potřebné výhně magmatu. Každý den otrocky oblétával zmíněné kopce a byl dost nepříjemný. Okolní krajině přímo neškodil, nicméně odsával energii, aby mohl přežít. Při jeho původní velikosti a síle je to hodně smutný příběh.

Kopce a nakonec i okolní obce byly zbaveny starého, unaveného draka. Drak byl odeslán tam, kam patří, aby se opět mohl vrátit v plné síle, až bude Český masív opět geologicky aktivní. Vrátí se znovuzrozený a znovuobnovený. Doufejme, že již poučený, aby neopakoval dvakrát stejnou chybu.

Dnes je místo s kaplí úžasně klidným a čistým místem, kam zabloudí opravdu málo lidí. I když se pod kaplí nachází hučící firma vyrábějící psí granule, tak při odevzdání se místu, veškerý hluk zaniká a přítomný jedinec zcela lehce vstoupí do ticha svého nitra. Místo je tedy vhodné pro meditace a zklidňující pobyt pro lidskou mysl. Přestože je kaple zasvěcená dvěma světcům, je spirituálně prázdná a chudá, přitom potrvá ještě dlouho, než si místo někdo zabydlí. Do té doby bude skutečnou oázou pro každého příchozího. 

33.jpg

kaple.jpg