Jdi na obsah Jdi na menu
 


"Čerstvý pramen" - studánka u Cvikova

13. 7. 2024

Popis: Studánka, spíše však horský vývěr, se nazývá Čerstvý pramen, který se nachází mezi Novou hutí a Rousínovem, resp. Cvikovem. Pramen je viditelný, vyvěrá přímo u lesní, cyklisticky značené cesty. Někdo pramen nově ošetřil a dokonce posvětil - viz foto - což se v takovém případě vidí velmi málo.

Okolí: Pramen se nachází v Lužických horách a na mapách se nalézá přesně pod zmíněným názvem. Kolem dokola jsou zajímavá místa, např. zřícenina Rousínovského hrádku, Milštejn, Ledová jeskyně a další. 

Živoucí voda: Voda z pramene je obývána a zvláštně ovládána protichůdnými bytostmi. Pokud je příchozí člověk dobrý a nesobecký, přicházejí tři zlaté panny, které mohou jedinci, nebo jemu blízkému člověku, po přijmutí živoucí vody prodloužit život o 3, 7, 14 nebo 17 let. Vždy záleží na důvodech takové prosby, síle a poctivosti člověka. Panny jsou velmi křehké, citlivé a lehounké jako pavučinky babího léta. Naopak při příchodu člověka sobeckého a zlého přichází bahnem obtěžkaná, ženská osoba, která trestá bez milosti a soucitu. Je obtížné ji odehnat, jen otevření čestní lidé se nemusí bát. Na takové jedince její moc nesahá. Pokud člověk plný zášti a zloby přesto požádá o prodloužení života, tedy sobecky o pomoc, ona zlobná a trestající osoba jej přesně na jeden rok neopustí, ať se takový člověk nachází kdekoli. Opravdu to není žádná legrace do pohádkového příběhu pro nejmenší. 

Účinky vody: K živoucí vodě, tomuto nikoli úplně běžnému druhu pramene, je dobré přistupovat s veškerou úctou a obezřetností. Co se týká případné prosby beznadějné matky ohledně jejího vážně nemocného dítěte, zlatavé panny se nikdy neodvrátí zády, NIKDY! Sice vztahu matky a dítěte nerozumí, ale síle mateřské lásky a ženského obětování ano. Živoucí voda je jiskrná, jemná, cele jemnohmotného původu. Během několika málo let nicméně vyschne, protože se přestěhuje jinam. Je dobré to vědět.

20240713_090700.jpg

2.jpg